Sıkça Sorulan Sorular
Mesleki Eğitim Kurslarının amacı, dijitalleşen sanayi ve stratejik sektörlerde (savunma sanayii, yapay zeka, siber güvenlik, temiz enerji, vb.) nitelikli iş gücünü yetiştirmek, işsizliği azaltmak ve sürdürülebilir kalkınmaya katkıda bulunmaktır.
Teorik eğitimler İTÜ Sürekli Eğitim Merkezi tarafından, uygulamalı eğitimler ise Teknoloji Geliştirme Bölgeleri (TGB), Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) veya işverenlerin işyerlerinde düzenlenir.
Kurslara katılım, işverenlerin talebi doğrultusunda üniversite ve ilgili kurumların mülakat süreçleriyle belirlenir. Kursiyerler, taahhütname imzalayarak eğitime katılmaya hak kazanır.
Eğitimler, günlük 5-8 saat arasında ve haftada 6 günü geçmeyecek şekilde planlanır. Toplam süre 160 fiili günü aşamaz.
Evet, başarılı olan kursiyerlere, üniversite tarafından onaylı kurs bitirme belgesi verilir. Gerekli durumlarda mesleki yeterlilik belgesi de düzenlenebilir.
Savunma sanayii, yapay zeka, siber güvenlik, temiz enerji gibi stratejik mesleklerde veya Türk Meslekler Sözlüğünde tanımlı benzer mesleklerde eğitimler düzenlenebilir.
İşverenler, kursiyerlerin eğitimine destek sağlamak, devam durumlarını sisteme girmek ve istihdam yükümlülüklerini yerine getirmekle yükümlüdür.
Kursiyerler, eğitimden sonra işverenin taahhüt ettiği şekilde istihdam edilir. İstihdam oranı genellikle kursiyerlerin %60’ından az olmamak şartıyla belirlenir.
Evet, kursiyerlere her tam eğitim günü için belirli bir zaruri gider ödemesi yapılır.
Teorik eğitim için eğitici giderleri ve kursiyerlerin zaruri giderleri, il müdürlükleri tarafından karşılanır. Uygulamalı eğitim için herhangi bir ödeme yapılmaz.
İşveren, yükümlülüklerini yerine getirmezse protokol feshedilir ve yapılan ödemeler faiziyle birlikte tahsil edilir. Ayrıca, işveren 24 ay süreyle benzer kurslardan faydalanamaz.